Забележителности

ХИЖА СКАКАВИЦА – ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ И ЧАСТ ОТ 100-ТЕ НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА

Risultati immagini per хижа скакавица

Хижа „Скакавица“ е първата хижа в България, изградена през 1921 – 1922 г. от туристи и членове на туристическото дружество на гр. Дупница. Намира се в местността „Голяма Скакавица“ в Скакавишката долина в подножието на източния склон на вр. Кабул  Северозападна Рила, на 1876 метра надморска височина. Хижата е под номер 29 в книжката на БТС „100-те национални туристически обекта – Опознай Родината“. Печатът се намира в самата хижа.

Сегашната х. „Скакавица“ е построена през 1958-1960г с материалната помощ на БТС – София. Представлява комплекс от две сгради с общ капацитет 120 легла, със собствено ел. захранване, туристическа столова, ресторант, бюфет, вътрешни санитарни възли, бани и ски гардероб. Срещу хижата има малка ски писта с влек.

На около 30 мин. от хижата е живописният Скакавишки водопад – най-високият в Рила (около 50м). Хижата се намира на около 2ч. от курортното селище Паничище и на около 1.30ч. от х. Пионерска.

Risultati immagini per рила планинаСъседни туристически обекти:
– Скакавишки водопад – 0.30ч.
– х.Пионерска  – 1.30ч.
– циркусът на Седемте езера през ез.Бъбрека – 1.30ч.
– х.Иван Вазов  4.00ч. по Сухия рид
– х.Седемте езера  1.45ч.
– х.Рилски езера  1.00ч.
– х.Ловна  1.50ч.
– вр.Кабул – 2.00ч.
– Отовишки връх – 2.30ч.
– х.Вада  2.30ч.
– х.Мальовица   6.00ч.
– Рилски манастир – 7.00ч.

Всички пътеки са маркирани.
Как да стигнем:

Отправна точка за хижа Скакавица е местността Зелени преслап. Тя се намира след  курорта Паничище по пътя към хижа Пионерска. До местността се стига по тесен асфалтов път. Стигнете ли Паничище, поемате към долната станция на лифта хижа Пионерска, но преди да я стигнете трябва да завиете надясно към Зелени преслап. Има си табелка. Там в местността има почивна база и широко място за паркиране, откъдето започва пътеката за хижа Скакавица. По същият маршрут се стига и до Скакавишкия водопад.

Водопад Скакавица

Risultati immagini per скакавишки водопад

Скакавишкият водопад пленява през всички сезони на годината. Най-високият водопад в Рила се спуска с грохот от 70 метра в подножието на източния склон на вр. Кабул в Северозападния дял на Рила. През зимата е замръзнал и е притегателен център за алпинисти – катерачи по лед. До него се достига сравнително лесно, дори и за не до там физически подготвени планинари, но все пак трябва да прецените внимателно силите си.

Първият етап е да достигнете от курортно селище Паничище до хижа Скакавица. Отправна точка за хижа Скакавица е местността Зелени преслап. Тя се намира след  курорта Паничище по пътя към хижа Пионерска. До местността се стига по тесен асфалтов път. Стигнете ли Паничище, поемате към долната станция на лифта хижа Пионерска, но преди да я стигнете трябва да завиете надясно към Зелени преслап. Има си табелка. Там в местността има почивна база и широко място за паркиране, откъдето започва пътеката за хижа Скакавица. Това трасе се иминава за малко повече от час.

Вторият етап е от хижата до водопада, като времето е приблизително около половин час. преходът до водопада не е труден – няма големи денивелации и пътеката е добре маркирана. През зимата е добре да сте подготвени и да имате до вас човек, който познава планината.

Курортно селище Паничище

Risultati immagini per паничище

Само гледката от пътя до там е достатъчна за едно незабравимо изживяване в полите на Рила. Намира се на около 12-км от Сапарева баня е на около 22 от Дупница. Към него води живописен път, от който се разкрива зашеметяваща панорама към Рила. Селището е разположено сред вековни иглолистни гори на 1350-1450 м.н.в. Близо до него е едноименното безотточно тектонско езеро, с характерна паницовидна форма, дала името на цялата местност. Чудесна възможност за разходка, за дори напълно неподготвени за планината туристи.

ПИСТИ

Паничище е планински курорт с добри възможности за ски и планински туризъм.

През зимата има условия за практикуване на различни зимни спортове, разполага с няколко ски писти:

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Ски писти Паничище

Risultati immagini per ски писта паничище

Ски-писта « Бекяра » – височина 1450 м. Дължина 580 м, лифт – 400 човека за час, Скорост за спускане: 2—3 м/сек има великолепни условия за „free-ride“ – наклона на «екстримните» писти 65..80 град., височината на «вертикални» участъци 250…350 м, с излизане на хоризонтален участък 250 м.

Писта Рилски езера  – е сравнително лека и подходяща и за начинаещи има влек. детски влек на участък 250 м  до писта Бекяра. Предлага ски екипировка

Ски-писта « Аждера »,

детски лифт за пистата 120 м

писта 400 м. с лифт, обслужващ 250 човека за час Предлага ски гардероб екипировка до трасето има чайна

Ски-писта « Пионерска »

Ски-писта 400 м със ски-влек за 350 души за 1 час край хижа „Пионерска“.Детска писта 200 м. пред хижа Пионерска.

Писта за дълго бягане 5000 м.

Ски писти Седемте рилски езера

Непосредствено до хижа Рилски езера  се намира ски-влек тип „паничка” с дължина близо километър, а надолу през гората по няколко различни трасета може да достигнете долната лифтена хижа Пионерска станция на двуседалковия лифт. Пистата край влека-„паничка” е сравнително лека и подходяща и за начинаещи. По съществуващата в гората сравнително широка просека спускането до района на хижа Пионерска е подходящо както за напреднали скиори и сноубордисти, така и за не толкова опитните. Комбинирано със ски-пистата към влека над хижата, това спускане е с дължина около 4,5 километра и обща денивилация над 800 метра, а за многократните ви спускания и пълноценното ви каране можете да използвате седалковия лифт и влека с дневни карти на достъпни цени.

ПРИРОДНИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ БЛИЗО ДО ДУПНИЦА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ

Дупница може да бъде отправна точка за редица културни и природни забележителности. Близо до града се намират две от най-посещаваните места в България – уникално красивите Седем рилски езера и Рилски манастир. Освен тези две дестинации има още много неща, които си заслужава да посетите и разгледате, като например най-горещият Гейзер в континентална Европа.

ПАРК РИЛА

Risultati immagini per парк рила дупница

Дупница разполага с един от най-привлекателните паркове. Парк Рила се намира на около 2,5 км от центъра в посока село Бистрица Той е отлично място да прекарате деня си заедно със цялото семейство или просто с прятели, съчетание на природа и удоволствие. Най-доброто време за посещение е от април до септември. На входа има голям паркинг входа за него е 1 лев. Ще се насладите на прекрасна природа, красиво езеро с водни колела, футболно, волейболно и баскетболно игрище, детски кът и плувен комплекс.Парка има обособен кът с  огромни барбекюта разположени в самостоятелни къщички. В непосредствена близост е и  параклиса „Света Петка“ от който се разкрива прекрасна гедка. През парка минава река Бистрица.

 

 Маршрути : Близо до Дупница посока Сапарева баня- Паничище – Седемте рилски езера.

По този маршрут може да посетите и разгледате много забележителности

Ресиловският манастир

Risultati immagini per ресиловски манастир

Едно място, което ще ви очарова ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Ресиловският манастир се намира на 8 километра от Дупница посока Сапарева баня и на 1 км от село Ресилово. До него се стига лесно, а пътят е добре маркиран и относително добър за автомобили. Храмов празник 1-ви октомври. Отворен е през цялата година.

Самият манастир е относително нов и е основан през 1932 г. от няколко сестри, които живеели там много скромно. От тогавашното им жилище не е останало много, но сега манстирът е много добре устроен и в доста красива местност. През 1990-те години са построени много жилищни сгради, черква и стопански сгради. Интересно е, че в района на манастира са намерени останки от Римски плочи, които са ползвани през средновековието при строежите на храмове. Манастирът е действащ и в момента е женска обител.

През 30-те  години на 20 век дупнишкият край бил беден, жителите му се изхранвали предимно с отглеждане на тютюн. Въпреки това в началото на 40-те години строежът на църквата започнал. След няколко години храмът бил завършен. При едно от посещенията си в Самоков монахиня от манастира се срещнала с цар Борис III, който дарил пари за прозорци за църквата. В средата на 40-те години започнал строежът на жилищни сгради, с доброволен труд на селяните от околните села.

През следващите 50 години манастирът се превърнал духовно средище в района. Местните хора подкрепяли с каквото могат монахините и благодарение на техните грижи манастирът не запустял. През 1995 г. започнало обновяване на манастирския комплекс. С даренията и усилията на местни хора, както и на Софийската митрополия, е издигната нова църква, монашески корпус и корпус за гости.

Обособено е отделно помещение за кръщелня. В монашеското крило има малък параклис „Св.Дух“, който служи и за зимна църква на монахините. Близо до манастира има аязмо с лековита вода. Всяка година на храмовият празник около манастира се провежда голям събор.

Овчарченски водопад:

Кратка разходка до едно наистина очарователно място

Risultati immagini per овчарченски водопад

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Това е един от най-високите водопади в региона. Цели 39 метра красота, която много хора от региона посещават редовно. Намира се на 10 километра от Дупница посока Сапарева баня над село Овчарци. В действителност, той е малко известен, но пък доста красив! над село Овчарци, река Горица образува каскада от седем водопада, разположени един до друг. Водите на последните три падат с грохот в дълбоки еворзионни котли. Най-висок – 39 м, е последният. От паркинга до водопада се стига доста бързо – около 10 минути пеша спокоен ход, така, че не се чудете, ко не сте добре подготвени физически. До водопада има реализирана екопътека. Самата тя е много добре устроена с мостчета, парапети и стълби и е много подходяща за спокойна разходка. Единственият минус е, че самата пътека е доста кратка, около 15 минути да стигнете до края и. Страхотна идея за кратка разходка сред природата и една красива фоторазходка до красивия водопад.

 

Сапарева баня. Най-горещият Гейзер в континентална Европа.

Не трябва да го пропускате

Risultati immagini per гейзер сапарева баня

Само на 15 км от Дупница в почти центъра на Сапарева баня се намира това чудо на природата.  Много държави биха превърнали подобен природен феномен в едно от най-посещаваните места. Открит през 1957 година На всеки 6 секунди в продължение на 10-20 секунди от отвора му се изхвърля 8-метров красив фонтан от вряла вода и горещи водни пари.

През който и сезон да дойдете, гейзерът ще ви впечатли – през лятото нощем е осветен в различни цветове, а зимата гледката на горещата пара, носеща се над снега е впечатляваща. Когато стане много студено, част от водния ансамбъл замръзва, но гейзерът продължава да блика и образува причудливи ледени форми.

Около него има хубав парк, посетителски център, и амфитеатър с лятна сцена. Из целия град има чешми, от които тече минерална вода. Топлите минерални извори в Сапарева баня били известни още отдълбока древност. Траките основали тук селище и го нарекли Герма, на бога на топлината, светкавиците и градушките Герман. По-късно римляните превънали селището в крепостен град с балнеолечебен център  под името на река Джерман. Турците преустроили римската банякрая западния извор и резервоарът й се използвал до 20-те години на 19 в.

Бистришки водопад

Risultati immagini per бистришки водопад

Природен феномен над с. Бистрица, по посока на хижа “Иван Вазов”. Падът на водата е от около 20 метра, стъпаловидно. Водопадът е непосредствено на пътеката за х. “Иван Вазов” в живописна местност от вековни иглолистни гори.

Стобските пирамиди: Уникално природно образование

Стобските пирамиди са забележителност, която много хора са  посещавали, но за тези, които не са вече е време да го направят! Мястото е много красиво и лесно се намира. Близо е до Дупинца/ на около 30-км изминава се с автомобил за около 30 мин/ и може да се посети спокойно само за няколко часа. Разходката от паркинга до самите пирамиди е спокойна и може да се премине дори с малки дечица. Съвет изберете ден, в който времето е хубаво.

Risultati immagini per стобски пирамиди

Самите пирамиди са много красиви, а повече за легендата около тях може да прочетете на някоя от многото информационни табели по протежението на пътеката, за която има вход.